BioWay jeden z moich ulubionych lokali jeśli chodzi o smaczne, zdrowe dania obiadowe w przystępnej cenie. Osoby z Trójmiasta pewnie kojarzą markę, pozostałych zachęcam do zapoznania się ze stroną www i odwiedzenia lokalu podczas pobytu w Trójmieście. Wyjaśniając, BIOWAY na chwilę obecną posiada 5 lokali (4 w Gdańsku, 1 w Gdyni).
"Placek tortilli z mąki pszennej wypełniony jest lekko pikantnym farszem warzywnym i oregano. Tortilla podawana jest z aromatycznym sosem czosnkowym lub w przypadku wersji wegańskiej sosem z pomidorów pelatti oraz świeżym bukietem surówek. Dodatkowo, wykorzystane w nadzieniu: czerwona fasola, papryka, cebula, marchewka i kukurydza, podkreślają smaki obecne w kuchni meksykańskiej."
"Co odróżnia BIOWAY od innych restauracji
- nasze receptury budowane są w oparciu o zasady zdrowego i niskokalorycznego jedzenia
- posiadamy szeroką ofertę posiłków z uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców
- wykluczamy smażenie na głębokim oleju, wysokokaloryczne sosy czy mrożone, gotowe potrawy i półprodukty
- gwarantujemy przystępną cenę
- posiadamy szeroki wybór ekologicznych napoi i słodyczy
- współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami żywności ekologicznej, co gwarantuje wysoką jakość naszych posiłków
- nasze posiłki są przyrządzane z warzyw, owoców, produktów zbożowych i nabiałowych bez użycia mięsa i tłuszczy zwierzęcych
Miałam przyjemność jeść również m.in. zapiekankę ziemniaczaną.
To niezwykle proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Zapiekane w
śmietanie ziemniaki, posypane serem są podawane z bukietem świeżych
surówek. Zapiekanka została doprawiona świeżą czerwoną papryką, ziołami
prowansalskimi i czosnkiem podkreślającym smak warzyw.
Lasagne, podawana z zestawem surówek i sosem z pomidorów pelati, to
wegetariańska propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni.
Zapiekane w sosie beszamelowym płaty makaronu przekładane są farszem
szpinakowo - warzywnym i warstwą żółtego sera.
Calzone z czarnymi oliwkami.
Włoski pieróg z mąki
pszennej i razowej wypełniony farszem z czarnych oliwek i pieczarek oraz
przyprawiony ziołami. Podawany z zestawem surówek i wybranym sosem.
Pieczeń z soczewicy.
Sycąca porcja pieczeni z zielonej soczewicy, papryki oraz pestek dyni,
podawane z sosem z pomidorów pelati i bukietem surówek, z pewnością
dodadzą energii i na długo zaspokoją głód.
Polenta.
Włoska potrawa z mąki kukurydzianej z grillowaną cukinią żółtą i
zieloną, pieczarkami, papryką z dodatkiem octu balsamicznego i przypraw.
Danie podawane jest z zestawem wegańskich surówek i sosu z pomidorów
pelatti. Na życzenie polentę posypujemy żółtym serem lub/i kiełkami
słonecznika. Polenta jest daniem wegańskim i bezglutenowym.
Dania podawane są z surówkami, do wyboru z dostępnych danego dnia. Do wyboru również sosy. A może ktoś będzie miał ochotę samodzielnie wykonać któreś z dań?
Kasia