2017/11/09

KILKA POMYSŁÓW NA PROSTE I SZYBKIE DANIA WPROST Z TRÓJMIEJSKICH LOKALI


Jako, że na co dzień nie gotuję to bardzo często korzystam z oferty trójmiejskich lokali gastronomicznych, i jednocześnie podpatruję pomysły na dania, które mają w kartach. Niektóre nawet udało mi się odtworzyć później samodzielnie mimo, iż specjalnych zdolności w tym kierunku nie przejawiam. Staram się jednak aby były to potrawy maksymalnie proste i nie wymagające spędzania dużej ilości czasu w kuchni.
Dziś 6 pomysłów na proste dania śniadaniowe i obiadowe, chociaż niektóre równie dobrze mogą robić za przekąski. Zapraszam.



Tofucznica

TOFUCZNICA

Mój absolutny hit śniadaniowy, który sama robię regularnie. Tofucznica to nic innego jak wegańska jajecznica. Banalnie prosta w przygotowaniu. Na jedną porcję proponuję pół kostki tofu, które rozgniatamy widelcem i podsmażamy analogicznie jak jajecznicę. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką, solą i pieprzem.
Tofucznicę podpatrzyłam w "Anima Cafe" (ul. Św. Ducha 11/13/17, Gdańsk). Tam podawana jest dodatkowo z tostami i sałatką z suszonych pomidorów i sałaty oraz hummusem.



hummus z warzywami

ZESTAW: TOSTY, HUMMUS, WARZYWA

Ponownie świetny pomysł na danie podpatrzony w "Anima Cafe". Idealny na lekkie śniadanie albo jako przekąska.
Zestaw z tostami, hummusem i warzywami, w tym przypadku seler, marchew i papryka. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy bez problemu wykorzystać gotowy, kupny hummus, do tego krojone, świeże warzywa i podpieczony chleb tostowy.



hummus

HUMMUS

Idealnie byłoby aby przygotować hummus samemu, ja niestety jeszcze tego nie robię i z doświadczenia mogę powiedzieć, że ten kupny też się sprawdzi. Niestety metodą prób i błędów musimy znaleźć ten, który będzie nam smakował. A jak już takowy znajdziemy to bardzo polecam aby spróbować go urozmaicić tak jak robią to w "Hummusland" w Gdańsku na Wajdeloty 3.
Hummus podawany z ugotowaną ciecierzycą i orzeszkami pinii, z ciecierzycą i granatem, z ciecierzycą, cebulą i pietruszką czy doprawiony na ostro z papryką. 



GOFR Z TWAROGIEM

GOFR Z TWAROGIEM I SZCZYPIORKIEM

Przyznam się wam, że dopóki nie trafiłam na to danie, nie pomyślałam, że gofry można podawać również na słono. Gofr to dla mnie zawsze był na słodko, i to najlepiej z bitą śmietaną i owocami. 
Błąd. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować ich w tej postaci, bardzo polecam. Gofr (kupny lub robiony samodzielnie) do tego twaróg, szczypiorek, rzodkiewka, doprawione solą. Banalnie prosty i pyszny.
Gofr podpatrzony w karcie "Marmolada, chleb i kawa" na ulicy Słonimskiego 5 na terenie gdańskiego osiedla Garnizon.



Gofr wytrawny

GOFR Z BURAKIEM I GRUSZKĄ

Ponownie "Marmolada, chleb i kawa" i pomysł na gofry bardziej wytrawne.
Miałam już okazję jeść sałatkę z burakiem i gruszką, ale nie pomyślałam aby przenieść te składniki na gofry właśnie. Posypane słonecznikiem i voila.




ZIEMNIAK Z WKŁADKĄ

Maksymalnie duży, gotowany ziemniak, a wewnątrz... co tylko sobie dusza zapragnie. Po poznańsku z twarogiem albo po na przykład z sałatką śledziową, z tuńczykiem, z kurczakiem i majonezem, z wędzonym łososiem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Takie i inne ziemniaki zjecie w "Barze pod rybą"  przy ulicy Piwnej 61/63 w Gdańsku.



Próbowaliście któregoś z powyższych dań, może przygotowujecie je sami? A może macie inne, ciekawe pomysły na proste i szybkie dania i przekąski?