Nie tak dawno prezentowałam Wam prosty przepis na chrupiące frytki z batatów. Pyszne, ale kaloryczne, bo smażone na oleju. Dziś więc będzie wersja fit i frytasy z batatów (i nie tylko) w wersji pieczonej.
Co potrzebujemy.
- bataty, marchewka, seler w ilości dowolnej, tak jak potrzebujemy
Sos z przyprawami (dla ilości widocznej na zdjęciu, 2 bataty, seler, 2 marchewki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kopru, łyżeczka majeranku, łyżeczka czosnku
Natomiast uwaga, polecam modyfikacje. Jeżeli jakiejś przyprawy nie lubicie, nie ma problemu aby ją wyłączyć i zastąpić inną. Doprawić musimy pod siebie. Można też na dobrą sprawę wykorzystać gotową przyprawę do pieczonych ziemniaków chociażby.
Przygotowanie.
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- wykładamy blachę papierem do pieczenia
- bataty, marchew, seler kroimy podłużnie na frytki
- przygotowujemy sos mieszając olej z przyprawami
- frytki smarujemy przygotowanym sosem
- pieczemy około 20 minut
Wszystko!
Uwielbiam takie proste i szybkie dania, bo nie zdążę się znudzić i zniechęcić w trakcie.
A przepis na wersję chrupiącą, ale niestety bardziej kaloryczną, TUTAJ